Auto aankoop check - Vragen die je moet stellen

Vragen die je moet stellen bij aankoop van een auto

Wil je een auto kopen dan dien je kritisch te zijn. De auto goed nalopen, een kenteken check doen en een proefrit maken zijn onderdelen van het aankoopproces die de meeste mensen goed doorlopen. Een moeilijker onderdeel is het stellen van kritische vragen aan de verkopende partij. Je wilt immers niet onbeleefd zijn of moeilijk doen. Toch adviseren wij iedereen om lekker moeilijk te doen en kritische vragen te stellen. Je kunt hierdoor je onderhandelingspositie versterken en bepaalde problemen uitsluiten. In dit artikel vind je een vijftal vragen, deze moet je altijd stellen wanneer je een auto gaat kopen.

Vragen die je altijd moet stellen

Vraag of je de onderhoudsgeschiedenis mag inzien. In de meest ideale situatie is het serviceboekje compleet ingevuld met dealer stempels. Raak echter niet in paniek wanneer het dealerboekje bij een oude auto niet aanwezig is. Deze gaan soms verloren. Wel kun je dan vragen naar onderhoudsbonnen. Heb je een bon, dan kun je de garage opbellen. Vragen ze hoe zij over de auto denken en of de gegevens op de bon overeen komt met hun administratie.

Vraag of je de APK keuring mag inzien. Deze kun je ook controleren met een online kenteken check. Een APK keuring is in Nederland verplicht, zonder een geldige APK mag je de weg niet op. Koop bij voorkeur een auto waarvan de APK nog minimaal 8 maanden geldig is. Controleer of de APK datum in het keuringsrapport overeen komt met de datum die de kentekencheck aangeeft. De kentekencheck is verbonden met de centrale APK administratie. Komt informatie niet overeen dan weet je dat er iets niet klopt.

Vraag of de auto ooit schade heeft gehad of betrokken is geweest bij een ongeluk. Bij voorkeur koop je een auto zonder schadehistorie. Heeft de auto toch schade gehad dan is het belangrijk om te weten waar de schade zat en door wie deze gerepareerd is. Neem contact op met het schadeherstelbedrijf en controleer of het verhaal van de verkoper klopt.

Vraag naar de kilometerstand en vraag of de eigenaar kan aantonen dat deze klopt. Vraag of de verkoper de kilometerstand met behulp van bonnen en/of Nationale Auto Pas (NAP) kan aantonen.

Vraag naar gebreken. Zijn er onderdelen die aan vervanging toe zijn? Wanneer dient het eerst volgende onderhoud plaats te vinden? Zijn er functies die niet werken? Let op, de verkoper is verplicht hier eerlijk antwoord op te geven. Eventueel leg je deze verklaring schriftelijk vast. Mocht er dan toch wat zijn dan kun je aantonen dat de verkopende partij bewust verborgen gebreken heeft verzwegen. Door dit vast te leggen dek je jezelf in en leg je de verantwoordelijkheid deels bij de verkoper.


SIGNALEMENT
Merk AUDI
Model A4 AVANT
Bouwjaar 2012
Bouwmaand Juni
Kilometerstand opvragen via NAP Check Opvragen
Kleur GRIJS
Brandstof Benzine
Aantal eigenaren Opvragen
Classificatie Personenauto
Carrosserie stationwagen
BPM € 5773
Gedetailleerde waarde/dagwaarde van het voertuig? Opvragen
WAM Verzekerd? Ja
Schade verleden Opvragen
Autoverzekering nodig?
Vergelijk autoverzekeringen Vergelijk hier
REGISTRATIE
Datum eerste toelating 06-08-2012
Datum eerste tenaamstelling 27-06-2013
Datum laatste tenaamstelling 27-06-2013
APK
APK vervaldatum 07-09-2018
Vervangen onderdelen bij APK Opvragen
MOTOR
Aantal cilinders 4
Cilinderinhoud 1798 cc
Vermogen 125.00 kW (170 pk)
MILIEU
Brandstofverbruik binnen bebouwde kom 7.70 l/100km
Brandstofverbruik buiten bebouwde kom 5.20 l/100km
Brandstofverbruik gecombineerd 6.10 l/100km
CO2-uitstoot 141 g/km
Roetfilter Nee
Energielabel A
GEWICHTEN
Massa leeg 1465 kg
Maximum toelaatbare massa 2060 kg
Aanhangermassa geremd 1500 kg
Aanhangermassa ongeremd 750 kg
 • Wist u dat
  • Er in Nederland maar 1 betrouwbare partij is die de schadehistorie van voertuigen bijhoudt?
  • Meer dan 40% van de voertuigen in NL een schadegeschiedenis heeft?
  •      + 90 andere punten
 • Wij Checken:
  • Schadeverleden
  • APK Keuringen & Afkeurpunten
  • Gestolen Voertuig Check
  • Eigenarenhistorie
  • Gedailleerde waarde
  • Kilometerstand Check
  •      + 90 andere punten
 • Beoordeel deze Pagina

 • Beoordeeld 4.3
  op basis van 10 stemmen.

 • Deel deze informatie!