Risico’s van tweedehands auto kopen

Natuurlijk is een tweedehands auto veel goedkoper dan een nieuwe. Voor veel mensen is een nieuwe auto te duur of ze willen het er simpelweg niet aan uitgeven. Voor hen die een occasion kopen is het belangrijk bewust te zijn van de Risico’s van het kopen van een tweedehands auto. Ga je voor een occasion, doe dan altijd een kenteken check om de auto historie te achterhalen en ga voor garantie. In dit artikel wijs ik je graag op een aantal belangrijke aandachtspunten.

Controleer openstaande financiering

Let op dat de auto die je op het oog hebt afbetaald is. Meer dan de helft van de nieuwe auto's wordt op basis van financiering aangeschaft. Wil je een occasion kopen en heeft de verkopende nog schulden bij de kredietverstrekker, dan kan de kredietverstrekker de auto achteraf in beslag nemen. De kentekencheck verschaft helaas geen informatie over openstaande financiering. We raden je daarom aan om de verkoper schriftelijk te laten verklaren dat de betreffende auto afbetaald is.

Doe een kenteken check

Doe een kenteken check om te controleren of een auto nog wel op naam van de huidige eigenaar staat. Een op de acht auto’s in de database zijn auto’s die door de verzekering zijn afgeschreven. Deze auto’s kunnen bij een particulier voor de deur staan maar zijn in feite eigendom van de verzekeraar. Deze heeft bepaald dat, in geval van diefstal of schade, het voordeliger is uit te betalen dan de auto te laten repareren. In dit geval is de verzekeringsmaatschappij eigenaar van de auto. Check het kenteken en zorg ervoor dat je niet voor verassingen komt te staan.

Controleer of de auto niet gezocht wordt

Financieringsmaatschappijen, verzekeraars en andere mogelijke schuldeisers kunnen beslag leggen op een auto wanneer de eigenaar schulden heeft. Op het Nederlands wegdek bevinden zich meer dan 100.000 auto’s met een dergelijke claim aan hun broek. Koop nooit een auto waarop een invordering staat. De verkoper dient deze auto in te leveren bij de schuldeiser, de schuldeiser is op dat moment namelijk de rechtmatige eigenaar tot de schulden zijn afgelost. Omdat het kenteken nog op naam staat van de originele eigenaar kan deze de auto, die eigenlijk niet van hem of haar is, onrechtmatig verkopen. Dit levert voor jou veel problemen op.

Check voor andere vormen van fraude

Controleer of de auto niet gestolen is op basis van het chassisnummer. Check ook of de kilometerstand klopt met behulp van de Nationale Auto Pas (NAP). Het verkopen van gestolen auto’s gebeurt helaas nog steeds. Terugdraaien van kilometerstanden wordt vooral bij import auto’s gedaan. Komt de kilometerstand niet overeen met de gegevens van de NAP dan adviseren wij je van de koop af te zien. De kans op oplichting is dan groot.


SIGNALEMENT
Merk AUDI
Model A4 AVANT
Bouwjaar 2012
Bouwmaand Juni
Kilometerstand opvragen via NAP Check Opvragen
Kleur GRIJS
Brandstof Benzine
Aantal eigenaren Opvragen
Classificatie Personenauto
Carrosserie stationwagen
BPM € 5773
Gedetailleerde waarde/dagwaarde van het voertuig? Opvragen
WAM Verzekerd? Ja
Schade verleden Opvragen
Autoverzekering nodig?
Vergelijk autoverzekeringen Vergelijk hier
REGISTRATIE
Datum eerste toelating 06-08-2012
Datum eerste tenaamstelling 27-06-2013
Datum laatste tenaamstelling 27-06-2013
APK
APK vervaldatum 07-09-2018
Vervangen onderdelen bij APK Opvragen
MOTOR
Aantal cilinders 4
Cilinderinhoud 1798 cc
Vermogen 125.00 kW (170 pk)
MILIEU
Brandstofverbruik binnen bebouwde kom 7.70 l/100km
Brandstofverbruik buiten bebouwde kom 5.20 l/100km
Brandstofverbruik gecombineerd 6.10 l/100km
CO2-uitstoot 141 g/km
Roetfilter Nee
Energielabel A
GEWICHTEN
Massa leeg 1465 kg
Maximum toelaatbare massa 2060 kg
Aanhangermassa geremd 1500 kg
Aanhangermassa ongeremd 750 kg
 • Wist u dat
  • Er in Nederland maar 1 betrouwbare partij is die de schadehistorie van voertuigen bijhoudt?
  • Meer dan 40% van de voertuigen in NL een schadegeschiedenis heeft?
  •      + 90 andere punten
 • Wij Checken:
  • Schadeverleden
  • APK Keuringen & Afkeurpunten
  • Gestolen Voertuig Check
  • Eigenarenhistorie
  • Gedailleerde waarde
  • Kilometerstand Check
  •      + 90 andere punten
 • Beoordeel deze Pagina

 • Beoordeeld 4.8
  op basis van 5 stemmen.

 • Deel deze informatie!